2025 – Limited Şirket Nasıl Kurulur – Kuruluş Aşamaları Nelerdir
Limited şirket nasıl kurulur? Limited şirket kuruluş maliyeti ne kadardır? Limited şirket kuruluşu için gerekli evraklar nelerdir? Limited şirket hakkında tüm merak edilen soru-cevaplar.
Limited şirket bir veya daha fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulabilir. Yönetim şekli fazla karmaşık olmamakla birlikte şahıs şirketi kadar basit değildir. Ortakların sorumluluğu taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlıdır. Orta ölçekli işletmeler için tavsiye edilen şirket türüdür.
Limited Şirket Kurmak İçin Gerekli Evraklar 2025
- İkametgah belgesi (E-Devlet ortaklar için)
- Kimlik fotokopisi (ortaklar için)
- Kira Sözleşmesi
- Şirketin belirlenen unvanı
- Belirlenen sermaye tutarı
- Ortaklar sermaye oranı
- Belirlenen şirket temsilcisi (Müdür)
Limited şirket kuruluşu süreci: Kuruluş işlemleri için yukarıda belirtilen evrakları Mali Müşavirinize teslim ettikten sonra şirket ana sözleşmesi mali müşavirinizle birlikte hazırlanır. Sicilden randevu alınarak Ticaret Odası kaydı yapılır. Ticaret Odası kaydından sonra mali müşaviriniz şirketin adına aldığı vekaletle birlikte vergi kaydını yapar. Bu işlemler ortalama 2-5 gün arası sürmektedir
Limited şirketi kuruluşunun zorluğu gibi, kapanışı da tasfiye sürecine tabidir. Bu süreç geçmeden şirketin fiilen kapanması mümkün değildir.
Bu süreçler size zor ve karmaşık geldiyse limited şirket kuruluşu yerine daha basit sürece tabi şirket kurabilirsiniz. Bunun için Şahıs Şirketi Kurmak yazımızı inceleyebilirsiniz.
Limited şirket kuruluşu maliyeti ile ilgili detaylı bilgi almak için FE Mali Müşavirlik Hizmetleri +90 532 491 3420 numaralı telefonlarımızdan ya da info@femusavirlik.com mail adresimizden bize ulaşabilirsiniz.
Limited Şirketin Banka Hesabı ve Sermayesi
Yapılan yeni düzenlemelerle artık limited şirket kurarken bankadan hesap açma ve sermayenin en az %25’inin bloke edilmesi zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu düzenleme ile artık limited şirket kuruluşu aşamasında banka hesabı açmak ve sermayeyi ödemek gerekmiyor. Limited şirket için taahhüt edilen sermaye, şirket kurulduktan sonra iki yıl içinde şirket hesabına yatırılabilir.
Defter Tasdikleri
2018 yılı itibariyle yapılan yeni düzenlemeyle; defter-i kebir, yevmiye defteri, envanter defteri, yönetim kurul karar defteri ve ortaklar pay defteri artık Ticaret Odası’nda şirket kuruluşu esnasında tasdik edilip verilmektedir.
İmza Sirküleri & Muhasebe Vekaletnamesi
Limited şirketin ana sözleşmesi Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde tescil olduktan sonra, noterden imza sirküleri ve serbest muhasebeci mali müşavir için vekaletname çıkartılır. Şirket ortakları, noterde şirket ünvanı altında imza atacak ve bundan sonraki tüm işlemler için bu belgeler kullanılabilecektir.
İmza sirkülerinin masrafı, şirket ana sözleşmesinin uzunluğuna göre değişir.
Serbest muhasebeci mali müşavir için noterden çıkarılacak vekaletname ise …. TL’dir.
Vergi Dairesi İşlemleri
Limited şirketin tescilinden sonra vergi dairesine; aşağıdaki belgelerle birlikte faaliyet alanında bulunulan vergi dairesine başvuruda bulunulur . Bu işlemleri vekaletname ile mali müşavir yapar.
İşe başlama bildirim formu
İmza Sirkülerinin Fotokopisi (Bazı vergi daireleri aslını isteyebilir.)
İş Yeri Kira Kontratı veya İş Yeri Tapu Fotokopisi (Vergi dairesinde damga vergisi tahakkuk ettirilir ve ödenir.)
Ticaret Sicil Tasdiknamesi’nin Fotokopisi
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ile Yapılmış Sözleşme (Vergi dairesinde damga vergisi tahakkuk ettirilir ve ödenir.)
Vergi dairesine verilen bu evraklar ile birlikte artık şirketin vergi levhası çıkmış olacaktır.
Limited Şirket Kurma Maliyeti Nedir, 2025
Limited şirket en az 10.000 TL sermayeyle kurulabilir. Limited şirketlerin %22’lik vergi dilimi üzerinden vergilendirilmesi söz konusudur. Anonim şirket kurmak için en azından 50.000 TL sermaye gerekmektedir. Ayrıca anonim bir şirketin en fazla 500 hissedarı olabilir. Ancak bu sayı Limited şirkette en fazla 50 olacak şekilde Ticaret Kanunu’nda belirtilmiştir. Şahıs şirketleri ise kuruluşunun maliyeti daha düşük olan bir şirket şeklidir. Şahıs şirketleri elde ettiği gelire göre vergilendirilmektedir. Eğer kendi işinizi kurmak istiyorsanız şirket sahibi olmalısınız. Her şirketin kendine özgü özelliği bulunur. Limited şirket kurmak kendi içinde bazı avantaj ve dezavantajlara sahiptir.
Limited şirket içerisinde olması gereken zorunlu organlar vardır. Bunlardan ilki genel kuruldur. Genel kurul karar organı olarak işlev görür. Sözleşmelerin değişim kararı, müdür atanması, görevden alınma, ortak çıkarma gibi kararlar genel kurulda alınabilir. Şirket üstünde pay sahibi olanlar işletmenin genel, ekonomik ya da idari durumunu genel kurul toplantılarında görüşür. Genel kurul 3 ayda bir toplanır. Gerekli görüldüğü zaman ya da ihtiyaç anında bu 3 aylık süreyi kısaltabilirsiniz.
Ayrıca Limited şirkette yöneticilerin bulunması gerekir. Limited şirketi temsil eden yöneticileri belirlemek zorunludur. Şirket idaresi sorumluluğuna ve temsil yetkisine Genel Kurul tarafından atanan müdür sahiptir. Limited şirketler için müdürün yetki süre kısıtlaması bulunmaz.
Nasıl Limited Şirket Kurarsınız ? 2025
Limited şirket kurmak için gerekli belgeler arasında en önemlileri kuruluş bildirim formu, kuruluş dilekçesi, noterden tasdik edilmiş sözleşme, oda kaydı, ikametgah belgesi, kira kontratı ve sermayenin yatırıldığına ilişkin dekonttur.
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Şahıs şirketi, günümüzde bireysel girişimciliğin artması ve kendi işinin patronu olma düşüncesinin insanlara giderek daha cazip gelmeye başlamasıyla yaygınlaşmış bir şirket türüdür. Yalın yapısı ve kurulmasının kolaylığıyla ticari hayata atılan birçok kişi için makul bir seçenek sunar.
Bu yazımızda şahıs şirketi nedir, ne gibi avantaj- dezavantajlara sahiptir ve nasıl kurulur gibi soruların cevaplarını paylaşacağız ancak ile ilgileniyorsanız bu konuda Yapı Kredi’nin sunduğu bilgilerden yararlanabilirsiniz.
Şahıs şirketi ve çeşitleri
Tek bir kişi veya az sayıda ortakla kurulabilen ve ortakların şirket borçlarına karşı kişisel olarak mesul olduğu iştiraklere şahıs şirketi denir. Çoklu ortağa sahip şahıs şirketleri, hissedarlar arası ilişkilerin farklılığına göre kanunen üç çeşide ayrılır:
Kolektif şirket: En az iki ortak tarafından kurulur ve ortaklar tüm şirket borçlarından kendi mal varlıkları ile sınırsız bir şekilde sorumludurlar. Bu, ödenemeyen şirket borçlarının ortakların kişisel sorumluluğuna geçtiği anlamına gelir. Bu şirketler tüzel kişiliğe sahiptirler.
Komandit şirket: Bu şirketler de en az iki gerçek kişinin ortaklığı ile kurulur. Ortakların bir kısmı alacaklılara karşı şirket borçlarından sınırsız, bir kısmı ise sınırlı şekilde sorumludur. Bu şirketlerin de tüzel kişilikleri vardır.
Adi ortaklık: Tüzel kişiliği olmayan en basit ortaklık modelidir. Şirketin, sahiplerinden ayrı bir mal varlığı yoktur.
Kimler şahıs şirketi kurabilir?
Şahıs şirketi kurabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir. Devlet memurlarının şahıs şirketi kurması yasalarca engellenmiştir ancak belli koşulların sağlanması durumunda ortaklıkta yer alabilirler. Sigortalı çalışanlar da çalıştıkları kurumla yapılan sözleşmede aksi bir madde geçmiyorsa şahıs şirketi açma hakkına sahiptir. Bu konuda bağlayıcı bir ibare mevcutsa; sigortalı çalışanı tazminat vermeksizin işten çıkarma hakkı işverenin tasarrufundadır.
Şahıs şirketinin avantaj ve dezavantajları
Şahıs şirketi anonim ve limited şirketlere kıyasla çok düşük bir maliyetle kurulabilir. Kuruluş işlemleri oldukça basittir; e-devlet üzerinden açılabilir ve istendiği an 1-2 gün içerisinde kapatılabilir. Limited şirketleri ise ticaret odalarına kayıt, şirket ana sözleşmesi, sermaye bildirimi gibi yükümlülüklerle daha karmaşık kurulum süreçlerine sahiptir. Kapatılabilmeleri ise ancak bir yıl süren tasfiye süreci sonunda mümkün olur.
Şahıs şirketlerinin mali müşavir, muhasebe ve genel gider kalemleri de diğer tür şirketlere nazaran oldukça düşüktür. Ancak, şirket gelirleri arttıkça vergi oranı yükselir. Limited şirketler için kurumlar vergisi oranı sabit ve yüzde 23 iken, şahıs şirketleri gelir vergisi mükellefidir ve vergi oranları yüzde 15 ile başlayıp yüzde 40 üst sınırına kadar yükselebilir.
Şahıs şirketi nasıl kurulur?
Şahıs şirketi vergi dairesi ya da e-devlet üzerinden birkaç gün içinde kurulabilir. Vergi dairesinden şahıs şirketi kurmak için şu belgelerin teslim edilmesi gerekir:
-Kuruluş başvuru formu
-Kimlik belgesi fotokopisi,
-2 adet vesikalık fotoğraf,
-Noter onaylı imza beyannamesi,
-2 adet ikametgâh belgesi.
-İş yerinin adresini gösteren kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisi
-Eğer kuruluş işlemleri sizin adınıza mali müşavir ya da muhasebeci tarafından yapılacaksa noterden vekaletname.
Evinizi şirketinizin adresi olarak göstererek şahıs şirketi kurabilirsiniz. Evin mal sahibi iseniz stopaj ücretine tabi olmazsınız. Kiracı olunan dairenin şirket adresi olarak gösterilmesi durumunda ise brüt kira üzerinden yüzde 20 stopaj ödenir.
E-devlet üzerinden şahıs şirketi kurabilmek için ise, İnteraktif Vergi Dairesi’ne www.ivd.gib.gov.tr üzerinden e-devlet şifresi ile giriş yapılarak başvuru adımları tamamlanır. Sonraki birkaç gün içinde faaliyet adresinde vergi memurları tarafından yapılacak kontrol sonrası vergi levhası edinilebilir.
Sonuç olarak, şahıs şirketleri çeşitli avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Kurulum süreci ve sonrasındaki operasyonel kolaylıkları, istendiği an hızlıca kapatılabilme gibi özellikleri; özellikle tek kişinin yürüttüğü küçük hacimli ticari faaliyetler ve şansını denemek isteyen girişimciler için bu şirket türünün cazibesini artırmaktadır.
Uzman olduğumuz ve tüm detaylarına hakim olduğumuz limited şirket kuruluşu ve muhasebe işlemlerinin takibinde İstanbul ve İstanbul dışında birçok mükellefimize hizmet vermekteyiz. İşletmenizin dinamik ve daha şeffaf yapıya kavuşmasında, devlete karşı vergi ve bildirimlerinin zamanında ve eksiksiz olarak yapılmasında tecrübemiz ve birikimimizle daima yanıbaşınızdayız.
LİMİTED ŞİRKET KURULUŞUNDA MERAK EDİLENLER – SIKÇA SORULAN SORULAR
Soru 1 – Limited Şirket Unvanı nasıl seçilmeli?
Kullanılacak unvanın daha önce başka bir şirket tarafından alınmamış olması gerekmemektedir. Bu sebeple şirket kuruluş evraklarının hazırlanmasından önce unvanın boşta olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Soru 2 – Limited Şirket kuruluş maliyeti ne kadardır?
Limited şirket kuruluşu maliyeti ile ilgili detaylı bilgi almak için FE Mali Müşavirlik Hizmetleri +90 532 491 3420 numaralı telefonlarımızdan ya da info@femusavirlik.com mail adresimizden bize ulaşabilirsiniz.
Soru 3 – Limited Şirket kuruluş süresi ne kadardır?
Özellikli bir durum yok ise ortalama 2 – 5 iş günü arasında kurulum gerçekleşir.
Soru 4- Şirket kurmak için bir muhasebeci ile anlaşmak zorunda mıyım?
Vergi beyannameleri, mali müşavir olmadan verilememektedir. Bu sebeple bir mali müşavirle anlaşmanız gerekmektedir. Ayrıca, işinin ehli bir mali müşavir, kuruluş sürecinde, fuzuli zaman ve maaliyet kayıplarınızı önleyecek, işlemlerin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
Soru 5 – İkametgahı farklı yerde olan bir kişi bulunduğu yerde limited şirketi kurabilir mi ?
Bu durum karşısında kanuni bir engel bulunmamaktadır İkametiniz Ankara’da olupta İstanbul’da iş kurabilirsiniz
Soru 6 – Limited şirketler birden fazla iş alanında faaliyet gösterebilir mi?
Tek bir şirket ile birden fazla sektörde faaliyet gösterebilirsiniz. Kanuni engel yoktur
Soru 7 – Bir şirkette SGK’ lıyım Kendi adıma limitet şirketi kurabilir miyim?
Başka bir iş yerin de çalışıyor olmanız kendi adınıza şirket kurmanıza engel değildir. Bu durumda SGK’ lılığınız devam ettiği sürece BAĞKUR ödemenize gerek yoktur
Soru 8 – Emekli üzerine limited şirketi kurulabilir mi?
Emekliler şirket kurdukları zaman BAĞKUR ödemezler.
Soru 9 – Limited şirket ortağıyım, başka bir limited şirkete ortak olabilir miyim?
Herhangi bir sermaye şirketinde ortaklığınızın olması limitet şirket açmanıza engel değildir
Soru 10 – Şirket kurduktan sonra hangi vergileri ödeyeceğim?
- Şirket kuruluşundan sonra
- Her ay KDV
- Her ay çalışanınız var ise sigorta primi
- Her ay BAĞKUR priminiz
- Üç ay da bir Stopaj
- Üç ay da bir Kurumlar Geçici Vergi
- Yıl da bir Yıllık Kurumlar Vergisi
- Yıl da bir yasal defter tasdikleriniz
- Yıl da bir meslek odası üye aidatlarınız