Belgelerin Elektronik Ortamda Düzenlenmesine Yönelik 509 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Tebliği
509 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Tebliği ile belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesine ilişkin diğer tebliğler yürürlükten kaldırılarak, bu tebliğ ile bir araya toplandı.
Bu sirkülerin konusunu, elektronik ortamda düzenlenen belge ile ilgili son değişiklik ve yenilikler oluşturmaktadır. Elektronik ortamda düzenlenen belge deyince;
- e-fatura
- e-arşiv Fatura
- e-İrsaliye
- e-serbest meslek makbuzu
- e-müstahsil makbuzu
- e-gider pusulası
- e-bilet
- e-sigorta komisyon gider belgesi
- e-sigorta poliçesi
- e-döviz alım-satım belgesi
- e-dekont
uygulamalarından bahsetmiş oluyoruz.
Yeniliklerden;
- Ödeme Kaydedici Cihaz kullanımından muaf olan, e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olan mükelleflerin, vergi dâhil 500,00 TL’ ye kadar olan perakende mal/hizmet satışlarında “Nihai Tüketici” açıklaması ile e‐Arşiv fatura düzenlenmesi mümkün hale gelmektedir.
- e-arşiv fatura düzenlemekle yükümlü olmayan mükellefler belirli tutarın aşan faturalarının, bu faturalarla sınırlı olmak üzere, e‐Arşiv fatura olarak düzenlenmesi sağlanmaktadır
- Bazı sektörlerde E-irsaliye kullanımını başlatmaktadır.Küçükbakkalköy, Ağa sokak, No:1/10 ATAŞEHİR / İSTANBUL Tel&Fax : 0216 574 42 22 – 0216 573 11 78 2 Aşağıda tutarlar ve sektörler olarak tarihsel kullanımları açıklamaktayız.
- 2018 hesap dönemi brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler 01/01/2020 tarihinden itibaren e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamasına geçmek zorundadırlar. Aynı kategoriye giren mükellefler 01/01/2020 tarihinden itibaren e-defter uygulamasına geçiş yapmak zorundadırlar.
- 2018 veya 2019 hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafı iş hasılatı) 5 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler 01/07/2020 tarihinden itibaren efatura uygulamasına geçmek zorundadırlar. Bu tarihte e-fatura ve e-arşiv faturaya geçiş yapan mükellefler 01/01/2021 tarihinden itibaren e-defter uygulamasına geçiş yapmak zorundadırlar.
- e-Fatura uygulamasına geçen veya geçecek olan mükellefler e-faturaya geçiş tarihi itibariyle e-arşiv fatura uygulamasına aynı tarihte geçmeleri zorunludur.
- Elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ya da tüzel kişi aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında gerçek ve tüzel kişilere ait gayrimenkul, motorlu araç vasıtalarının satılmasına veya kiralanmasına ilişkin ilanları yayınlayan internet sitelerinin sahipleri veya işleticileri ile internet ortamında reklamların yayınlanmasına aracılık faaliyetinde bulunan internet reklamcılığı hizmet aracıları 01/01/2020 tarihinden itibaren e-Fatura ve e-arşiv fatura uygulamasına geçmek zorundadırlar.
- Tüm serbest meslek erbapları (avukatlar, mali müşavirler, serbest çalışan doktorlar, mimarlar, mühendisler vb.) 2020 yılı Haziran ayından itibaren serbest meslek makbuzlarını e-Serbest Meslek Makbuzu olarak düzenlemek zorundadırlar.
- Hal kayıt sistemi kapsamında sebze ve meyvelerin ticareti ile iştigal eden tüccar ve komisyoncular 01/01/2020 tarihinden itibaren e-Fatura, e-arşiv fatura, e- İrsaliye, e-Müstahsil Makbuzu uygulamaları ile e-Defter uygulamalarına dahil olmak zorundadırlar.
- Sigorta, emeklilik ve reasürans şirketleri Sigorta Poliçeleri ile Sigorta Komisyon Gider Belgelerini, bankalar dekont belgesini, yetkili döviz müesseseleri de Döviz Alım-Satım belgelerini ve tüm mükelleflerce kullanılan Gider Pusulası belgesi e-Belge olarak düzenlenebilecektir.
- Akaryakıt istasyonları dahil olmak üzere EPDK’dan akaryakıt sektöründe faaliyette bulunmaya ilişkin lisans alan tüm mükelleflerin Tebliğde öngörülen geçiş zamanlarında e-Fatura, e-arşiv fatura, e-İrsaliye ve e-Defter uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirilmiştir.
- Gelir İdaresinin, analiz veya inceleme çalışmaları neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilen mükellefler (yazılı bildirim yapılmak ve en az 3 ay süre verilmek koşuluyla) e-fatura, e-arşiv fatura uygulamasına geçmek zorundadırlar. Aynı kategoriye giren mükellefler aynı zamanda e-defter uygulamasına da aynı süre içerisinde geçmek zorundadırlar.
- TV Kanununa ekli (I) sayılı liste kapsamındaki mallar nedeniyle EPDK’dan lisans alımı veya mezkur Kanuna ekli (III) sayılı liste kapsamındaki malların imal, inşa veya ithalini 2019 yılında gerçekleştirenler 01/07/2020 tarihinden itibaren, 2020 veya müteakip yıllarda gerçekleştirenler ise, lisans alımı veya imal, inşa veya ithalin gerçekleştirildiği ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren
- Gübre takip sistemi kapsamında bulunan mükelleflerce gerçekleştirilen sistem kapsamındaki malların sevkinde 01/07/2020 tarihinden itibaren e-İrsaliye kullanma zorunluluğu getirilmiştir.
- Demir çelik sektöründe, madencilik alanında vergi kayıp ve kaçağını azaltmak ve sektörde haksız rekabeti engellemek amacıyla imalat, ihracat veya ithalat faaliyetinde bulunan mükelleflerin 01/07/2020 tarihi itibariyle e-irsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğu öngörülmüştür.
- E-Fatura uygulamasına dahil olan mükelleflerin çiftçilerden gerçekleştirdikleri zirai mahsul alımlarında kağıt ortamda düzenledikleri müstahsil makbuzlarının elektronik ortamda e-Müstahsil Makbuzu olarak düzenlenmeleri zorunludur.
- E-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden, Katma Değer Vergisi Kanununun 11 inci maddesi kapsamındaki mal ihracatı (Türkiye’de ikamet etmeyenlere özel fatura ile yapılan bavul ticareti kapsamındaki satışlar dahil) ve yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamında fatura düzenleyecek olanların, istisnai durumlar hariç, bahsi geçen faturalarını 01/07/2020 tarihinden itibaren e-fatura olarak düzenlemeleri zorunludur. Hizmet ihracı faturaları e-arşiv fatura olarak düzenlenmeli.
- Mikro İhracat diye adlandırılan yöntemde Gümrük Çıkış Belgesi yerine kargo firmalarında Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi kullanılmakta olup, mevcut süreçte e-faturanın konusuna girmemektedir. Bu nedenle bu kapsamda gerçekleştirilen ihracat işlemleri için matbu (Kağıt / e-arşiv fatura) fatura düzenlenmeye devam edilecektir.
Eski tebliğlerden 464 sıra nolu VUK Genel tebliğ hala yürürlükte olup;
- İnternet üzerinden satış yapıp ve 2018 yılında 5 milyon TL üzerinde brüt satış hasılatı elde edenlerin, 01/01/2020 tarihinden itibaren e-arşiv fatura e-Faturaya geçiş yapması gerekmektedir. Yine bu kapsama giren mükellefler 01/01/2020 tarihinden itibaren e-defter’e de geçiş yapmak zorundadır.
- Yeni bir uygulama; E Fatura, E-arşiv fatura mükellefi olmayan mükellefler, aynı günde, aynı kişi ya da kuruma düzenleyecek faturaları topluca değerlendirilecek olup, faturaların vergi dahil tutar toplamının; vergi mükellefi olmayanlara düzenlenmesinde 30.000,00 TL yi aşması ve vergi mükellefi olanlara düzenlenenler açısından; vergiler dahil toplam tutarı 5.000,00 TL’yı aşan faturalar 01/01/2020 tarihinden itibaren e-arşiv fatura olarak kesilecektir. Bu işlem için mali mühür alınmasına, entegratör kullanılmasına gerek yok. Söz konusu faturalar, “e-Arşiv Fatura” olarak Başkanlıkça sunulan e-Belge düzenleme portali üzerinden düzenleyebilecektir.
- Sigorta, emeklilik ve reasürans şirketlerinin Sigorta Poliçeleri ile Sigorta Komisyon Gider Belgelerini, bankaların dekont belgesini, yetkili döviz müesseselerinin de Döviz Alım-Satım belgelerini ve tüm mükelleflerce kullanılan Gider Pusulası belgesinin e-Belge olarak düzenlenebilmesine imkan tanınmıştır. E-Sigorta Komisyon Gider Belgesi uygulaması isteğe bağlı bir uygulama olup, dileyen mükellefler gerekli başvurularını yaparak söz konusu uygulamadan yararlanabilirler. E-Sigorta Poliçesi uygulaması isteğe bağlı bir uygulama olup, Gelir İdaresi Başkanlığınca en az 3 aylık zaman süresi belirleyerek, sigorta, emeklilik ve reasürans şirketlerinin veya sigorta ve emeklilik aracılarının e-Sigorta Poliçesi uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirmeye ve bu durumu ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanacak duyurularla belirlemeye yetkilidir. E-Döviz Alım-Satım Belgesi uygulaması isteğe bağlı bir uygulama olup, dileyen mükellefler gerekli başvurularını yaparak söz konusu uygulamadan yararlanabilirler. E-Dekont uygulaması zorunlu bir uygulama olmayıp, bankalar istemeleri halinde 1/1/2020 tarihinden itibaren uygulamaya dahil olabileceklerdir. – Bu sektörlerin e-belge uygulamalarına geçmeleri için;
- a) e-Fatura uygulamasına dahil olması,
- b) 509 nolu Tebliğde açıklanan usul ve esaslara uygun olarak, e-Belgelerini düzenleyebilme ve iletebilme konusunda gerekli hazırlıklarını tamamlamış olması,
- c) Bu Tebliğin “V.1.” numaralı bölümünde belirtilen uygulamadan yararlanma yöntemleri ve başvuru esaslarına uygun şekilde E-Belge Uygulamasına dâhil olmak için gerekli başvuruyu yapması, gerekmektedir.
- E-Fatura uygulamasına dahil olan mükelleflerin çiftçilerden gerçekleştirdikleri zirai mahsül alımlarında kağıt ortamda düzenledikleri müstahsil makbuzlarının elektronik ortamda e-Müstahsil Makbuzu olarak düzenlenmesi zorunluluğu getirilmiştir.
- Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde belirtilen şehirlerarası tarifeli yolcu taşımacılığı faaliyetiyle iştigal eden D1 yetki belgeli işletmeler 01/01/2021 tarihine kadar e-Bilet uygulamasına geçmek, bu tarihten sonra düzenleyecekleri yolcu biletlerini ve yolcu listelerini e-Bilet Uygulaması kapsamında, e-Bilet ve e-Bilet Yolcu Listesi olarak düzenlemek zorundadırlar.
- Yerli ve yabancı sinema filmi gösteriminde bulunan sinema işletmeleri 01/07/2020 tarihine kadar e-Bilet uygulamasına geçmek, bu tarihten sonra düzenleyecekleri giriş biletlerini e-Bilet olarak düzenlemek zorundadırlar.
- Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler ile defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabı ve çiftçiler tarafından vergiden muaf esnafa; yaptırılan işler veya onlardan satın alınan emtia için tanzim edilerek işi yapana veya emtiayı satana imza ettirilen gider pusulasının elektronik ortamda düzenlenebilme imkanı getirilmiştir. e-Gider Pusulası uygulamasına dahil olmak isteyen mükelleflerin;
- a) e-Fatura uygulamasına dâhil olması,
- b) Bu Tebliğde açıklanan usul ve esaslara uygun olarak, e-Gider Pusulası düzenleyebilme ve iletebilme konusunda gerekli hazırlıklarını tamamlamış olması,
- c) Uygulamadan yararlanma yöntemleri ve başvuru esaslarına uygun şekilde e-Gider Pusulası uygulamasına dâhil olmak için gerekli başvuruyu yapması,
Kanunun 234 üncü maddesi ve Bakanlıkça yapılan diğer idari düzenlemeler gereğince gider pusulası düzenlenmek suretiyle tevsiki uygun görülen durumlarda; elektronik ortamda düzenlenen ve elektronik sertifika ile imzalanan e-Gider Pusulasının en az bir örnek kâğıt çıktısının alınarak, çıktının belgeyi düzenleyen ve muhatabı tarafından ıslak imza imzalanması ve düzenleyen tarafından kâğıt ortamda da muhafaza ve ibraz edilmesi, muhatabına ise elektronik veya kâğıt ortamda iletilmesi gerekmektedir. Muhatabına kâğıt ortamda iletilmesi halinde, kâğıt çıktının düzenleyen ve muhatabı tarafından ıslak imza ile imzalanmış olması esastır.
Bu konularla ilgili her türlü soru ve yardım istekleriniz FE Mali Müşavir ‘likçe karşılanacaktır. Bilgilerinize.
0 comments